10 artikel(en)

per pagina
Stel een Aflopende Directie in

Vernieuwdewebwinkel

zondag 19 maart 2017 12:39:50 Europe/Berlin

Achter de schermen werken wij aan een volledig vernieuwde webwinkel

Lees meer
0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Proeverij TV Haagse Beemden

vrijdag 29 juli 2016 14:55:09 Europe/Berlin

Wijnkunst.nl houdt een proeverij Woensdag 3 augustus aanstaande, tijdens de Bourgondische Avond "Avenue Habé" van Tennis Vereniging Haagse Beemden. Een avond bedoeld voor leden, waarbij geïnteresseerde niet-leden van harte welkom zijn. Vanaf 19.30 u vindt u er de gemoedelijke sfeer en authentieke uitstraling van een Mediterraan dorpsplein. Bent u geïnteresseerd in Tennis, Jeu de Boules en wijn dan bent u van harte uitgenodigd. Wijnkenner en eigenaar van Wijnkunst.nl Robert Husson geeft u advies bij uw wijnkeuze en laat u kennis maken met heerlijke wijnen.

 

De wijnen die zullen worden gepresenteerd zijn:

 

 Miopasso - Pinot Grigio

Domaine Octavie - Touraine - Sauvignon blanc

Domaine La Bouysse - Cyprius

Schönhals - Rivaner

Miopasso - Nero d'Avola

Domaine La Bouysse - Valensol

Vini Di Filippo - Sangiovese

 

Maak kennis met onze tennisvereniging. 

Woensdag 3 augustus 2016
vanaf 19:30 uur
Tennispark ‘t Hooghuys
Kantenbeemd 1 te Breda

Tennisvereniging Haagse Beemden

 

 

 

 

 

0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Duitse wijn

vrijdag 29 april 2016 12:28:59 Europe/Berlin

Duitsland, is in Nederland maar matig in trek als wijnland. Vraag een Nederlander naar zijn associatie met Duitsland en al snel vallen de namen BMW, Audi, Mercedes en Siemens. Merken die in onze ogen  niet kapot kunnen. Duitsland staat voor betrouwbaarheid als het over industriële productie gaat. Daarbuiten valt de bloemlezing snel stil. Als het over wijn gaat, doet de vertrouwensvraag in mijn ervaring heel wat wenkbrauwen fronsen. De vaak gehoorde associatie met dé Duitse wijn Riesling, is dat het zoete wijn is. Duitse wijn verkoopt lastig in Nederland. Geheel ten onrechte!

Lees meer
0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Asperges, heerlijk en gezond

zondag 27 april 2014 17:47:55 Europe/Berlin

Asperges, heerlijk en gezond

Het is weer aspergetijd, het witte goud van de lente. Lekker en gezond, hoewel de groene asperges een hogere voedingswaarde hebben. Dit naar aanleiding van het contact met het daglicht, waardoor ze de groene kleur krijgen. De witte Asperges worden geoogst terwijl ze nog in de grond zitten. De kopjes van de Asperges zijn behalve het lekkerste, ook het meest voedzame deel van de groente. Asperges zitten boordevol antioxidanten en zijn rijk aan het aminozuur Asparagine, hetgeen de nierfunctie stimuleert.

Asperges en terroir:

De bodem waarop Asperges groeien, blijken sterk bepalend te zijn voor de smaak. Als de beste gronden worden de Brabantse zandgronden beschouwd. Als we dan deze terroirbenadering doortrekken naar de juiste wijnkeuze, komen we bij voorkeur uit op een streekwijn. Probeer eens een Nederlandse witte wijn uit de omgeving waar ook de Asperge uit de grond komt. Haal de Asperges rechtstreeks bij de boer. Vaak bieden zij zelf al een passende streekwijn aan.

 

Asperges, heerlijk en gezond    Markvallei, cuvée wit


Als je niet kiest voor een Nederlandse wijn, waar moet je dan op letten? Kies in ieder geval niet voor een houtgerijpte wijn. Deze beïnvloedt de smaak van de Asperges te veel. De wijn moet begeleiden. Een jonge, frisse wijn heeft de voorkeur. Vaak wordt de Pinot blanc (in Duitsland Weissburgunder) als de Aspergewijn bij uitstek beschouwd. Naar onze mening niet zo spannend. Te neutraal van smaak. Een Duitse Riesling of een Sauvignon blanc uit de Loire is een betere keuze. Wil je de keuze zelf niet maken, wij hebben een voorselectie je gemaakt. Gedurende het aspergeseizoen met 10% korting!


Markvallei, Cuvée wit
Schönhals, Riesling Kabinett
Domaine Octavie Prestige
Pascal Bouchard, Chablis

Eet smakelijk!0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Tijd voor Chablis

woensdag 9 april 2014 10:30:23 Europe/Berlin

De Chablis is een klein wijnbouw-gebied, gesitueerd zo'n 120 km ten noordwesten van Beaune, het bruisende hart van de Bourgogne. De ligging op de landkaart geeft de Chablis een geografische status aparte. Als een kleine "kroon" op de rest van de Bourgogne. Deze metafoor weerspiegelt de intrinsieke uniciteit van de wijnen zelf. Voordat je hem drinkt, moet je over Chablis gelezen hebben. Een samenvatting.

Lees meer
0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Wijnbeschrijvingen

donderdag 6 februari 2014 21:02:48 Europe/Berlin

Over de zin of onzin van wijnbeschrijvingen

Lees meer
0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Mineraliteit van wijn

vrijdag 18 oktober 2013 22:14:53 Europe/Berlin

Steenmeel als oplossing voor de voedselkwalitiet. Over bergen en vulkanen in een fles wijn

Lees meer
1 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Japanse Oesters

woensdag 3 juli 2013 16:01:20 Europe/Berlin

Oosterschelde geeft mooie kwaliteit Oesters.

Lees meer
0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

ADAF en Wijnkunst

dinsdag 4 juni 2013 11:37:51 Europe/Berlin

 

ADAF en Wijnkunst.nl gaan samenwerking aan voor kunstbeurs ADAF

Lees meer
1 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

Plofkipgehakt, bijgemengd met paardenvlees en een lekker wijntje

dinsdag 14 mei 2013 21:59:24 Europe/Berlin

“Smaak en kwaliteit geen synoniemen”

 

Kort geleden stonden de media er vol van. Voeding is HOT! Laatst hoorde ik nog iemand zeggen, wist jij dat ze bij de plaatselijke discount-supermarkt een prima wijntje verkopen?  Kost maar € 3,95 Een heel aardige kwaliteit voor weinig geld. Daar stond ik dan met mijn mond vol tanden. Wij hadden hem via Wijnkunst.nl een maand daarvoor een proefpakket kwaliteitswijnen geleverd en tja, Wijnkunst kiest er nu eenmaal voor om geen wijnen uit de goedkoopste prijscategorie te leveren. Daar ga je dan. Onwillekeurig begon er weer een film in mijn hoofd te spelen. Ik heb het soms, dat absurde scenario’s zich filmisch aan me opdringen, ik kan daar ook niks aan doen. Zo ben ik nu eenmaal. Ik zag hem de kiloknaller die al een maand in de diepvriezer had gelegen braden tot een halve-kilo-plofje. Een blik groente erbij met eigengeklopte aardappelpuree uit een pakje. In een wip op tafel.  Om de dis compleet te maken nog een lekker wijntje van de IDAL erbij.Knap van deze man dat hij in een zin uit kan leggen wat kwaliteit. Is, laatst hoorde ik er nog zo een. Als je een lekkere rode wijn zoekt, zoek dan de op-een-na goedkoopste  Côtes du Rhône uit het schap en je zit altijd goed. Ik kan dat niet. Kort en bondig zijn. Mijn vriendin slaat me er regelmatig mee om de oren.  Ik heb altijd te veel  tijd nodig om dingen uit te leggen. Helemaal wat een kwaliteitswijn is.

Onlangs verscheen er een circulaire van het Productschap wijn (PW)  over de regeling die de overheid getroffen heeft met  de wijnbranche met betrekking tot ”hun” voedselveiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afspraken gemaakt met het PW. Deze zelfregulering komt er op neer dat de verantwoordelijkheid van de wijnimporteurs voor de veiligheid van uw wijn wordt verlegd naar het PW. Er zijn door het PW een aantal monsters uit de handel geanaliseerd op de aanwezigheid van een aantal schadelijke bijproducten van wijn, waaronder Ochratoxine-A. Nu moet u weten dat deze stof,  geproduceerd door bepaalde op voedsel voorkomende schimmels, bij sporadische hoeveelheden al kankerverwekkend is, nier- en leveraandoeningen en geboorteafwijkingen kan veroorzaken.Op zo’n 420 miljoen liter geïmporteerde wijn werden door het productschap 25 monstertjes geanaliseerd. In geen daarvan werd er Ochratoxine aangetoond, althans niet boven de wettelijk toegestane norm. Wel werden in 9 van de 25 gevallen kleine hoeveelheden residuën van pesticiden aangetroffen.

Wat moet u daar als consument nou mee, hoor ik u denken. Kijk, een wijnboer wil maximale garantie op een goede boterham, dus heeft, de idealisten uitgezonderd, de neiging op de grens van het toelaatbare te opereren. In mindere oogstjaren kunnen druiven “verregenen”.  Waar vocht is, zijn er schimmels, waar schimmels zijn, is er Ochratoxine-A. Zo simpel is dat. Om schimmels t e voorkomen, wordt er gespoten met pesticiden. En zo is de cirkel rond. En nou komt de aap uit de mouw. Kwaliteit en smaak zijn geen synoniemen. Uit beschimmelde druiven is een prima smakende wijn te maken, kijk maar eens naar de zoete edelrot-wijnen, maar dat is een ander verhaal.  Wijnboeren en coöperaties  maken uit “natte” en vroeg-geoogste druiven hun goedkope bulkwijnen. De beste en gezonde druiven, vaak handmatig geplukt en geselecteerd, gebruiken ze voor kwaliteitswijnen. Deze zijn per definitie schaarser en dus duurder in aanschaf.

De controle op ons voedsel is minimaal. Handhaving van wetgeving schiet te kort. Of het nu om plofkippen, vlees of wijn gaat. Garanties zijn er niet. Een duurdere of biologische wijn is niet per definitie gezonder. De kans er op wel.

Bron: Productschap Wijn

Klik hier voor het volledige artikel 

 

0 Comments | Geplaatst in Nieuws door Robert Husson

10 artikel(en)

per pagina
Stel een Aflopende Directie in