Asperges, heerlijk en gezond

Het is weer aspergetijd, het witte goud van de lente. Lekker en gezond, hoewel de groene asperges een hogere voedingswaarde hebben. Dit naar aanleiding van het contact met het daglicht, waardoor ze de groene kleur krijgen. De witte Asperges worden geoogst terwijl ze nog in de grond zitten. De kopjes van de Asperges zijn behalve het lekkerste, ook het meest voedzame deel van de groente. Asperges zitten boordevol antioxidanten en zijn rijk aan het aminozuur Asparagine, hetgeen de nierfunctie stimuleert.

Asperges en terroir:

De bodem waarop Asperges groeien, blijken sterk bepalend te zijn voor de smaak. Als de beste gronden worden de Brabantse zandgronden beschouwd. Als we dan deze terroirbenadering doortrekken naar de juiste wijnkeuze, komen we bij voorkeur uit op een streekwijn. Probeer eens een Nederlandse witte wijn uit de omgeving waar ook de Asperge uit de grond komt. Haal de Asperges rechtstreeks bij de boer. Vaak bieden zij zelf al een passende streekwijn aan.

 

Asperges, heerlijk en gezond    Markvallei, cuvée wit


Als je niet kiest voor een Nederlandse wijn, waar moet je dan op letten? Kies in ieder geval niet voor een houtgerijpte wijn. Deze beïnvloedt de smaak van de Asperges te veel. De wijn moet begeleiden. Een jonge, frisse wijn heeft de voorkeur. Vaak wordt de Pinot blanc (in Duitsland Weissburgunder) als de Aspergewijn bij uitstek beschouwd. Naar onze mening niet zo spannend. Te neutraal van smaak. Een Duitse Riesling of een Sauvignon blanc uit de Loire is een betere keuze. Wil je de keuze zelf niet maken, wij hebben een voorselectie je gemaakt. Gedurende het aspergeseizoen met 10% korting!


Markvallei, Cuvée wit
Schönhals, Riesling Kabinett
Domaine Octavie Prestige
Pascal Bouchard, Chablis

Eet smakelijk!