De Portugese oester is een mooie soort met een min of meer een ronde vorm. Commercieel wijd verbreid als consumptie-oester. De Japanse oester is een wat grilliger gevormde exoot en volgens Wikipedia worden beide oesters in veel literatuur als een en dezelfde soort beschreven. De Japanse oester is aan een enorme opmars bezig in de kustwateren van Nederland. Ik heb ze zelf gevonden. Volop zelfs. Gewoon aan de waterkant in de Oosterschelde bij het haventje van Burghsluis en aan de overzijde, bij Colijnsplaat. 


Japanse Oesters rapen in Oosterschelde

Ga ze zelf oogsten en eet ze rauw of kook ze 5 minuten in hun eigen vocht op de BBQ, met een mooi glas Chenin-blanc of Chardonnay. Verder geen fratsen. Een gastronomische topervaring voor de prijs van een goede fles wijn. Valt er nog meer te wensen?

Wijnkunst's tip:

Chenin-blanc: Château Gaudrelle-sec. Bij Wijnkunst.nl voor € 12,65
Domaine Renaud: Mâcon Solutré. Bij Wijnkunst voor € 9,45

Japanse oesters 5 min. koken in eigen vocht